Back Back Achter de schermen

ATP Event Experts organiseert teamoverdracht OS 2014

06 januari 2014

De Olympische en Paralympische sporters voor de Winterspelen in Sochi zijn afgelopen donderdag tijdens de teamoverdracht officieel overgedragen aan de Chef de Missions. ATP Event Experts kreeg als preferred eventpartner van NOC*NSF de opdracht om voor dit evenement het concept en de uitvoering te realiseren. Events.nl werd uitgenodigd om dit speciale evenement bij te wonen en nam een kijkje achter de schermen.

De teamoverdracht is bedoeld als het officiële startschot voor de Olympische en Paralympische teams. In een dynamische show zijn de sporters overgedragen aan de Chefs de Missions Maurits Hendriks en André Cats. Voor de sporters en hun begeleiders/trainers een bijzonder moment, maar ook voor alle aanwezigen zoals familie, partners en sponsoren die betrokken zijn bij de Olympische Winterspelen in Sochi.

Het kloppend hart van de Olympische sport
Als eventpartner van NOC*NSF heeft ATP Event Experts voor de Zomerspelen in Londen voor de eerste keer de teamoverdracht georganiseerd, destijds in de Amsterdam RAI. Voor deze tweede editie is gekozen voor Hotel Papendal in Arnhem. Een bewuste keuze volgens Jeroen de Roever van ATP. “Bij het organiseren van een evenement heb je al snel de discussie of je voor de Randstad gaat met de geijkte evenementenlocaties of dat je voor iets verrassends kiest zoals het Rijksmuseum. Dit zijn allemaal mooie eventlocaties, maar uiteindelijk draait het bij dit evenement om de sport. Onze opdrachtgever NOC*NSF wil heel duidelijk sport uitstralen en dan kom je in Nederland maar bij twee locaties uit en dat is het Olympisch stadion in Amsterdam of Papendal. Uiteindelijk is gekozen voor Papendal omdat dit de plek is waar alle sporters hebben getraind. Hier ligt letterlijk de bloed, zweet en trainen van de Olympische sporters.” Papendal is dan ook het kloppend hart van de Olympische sport en dat wordt extra bevestigd wanneer Sven Kramer in trainingsoutfit op zijn fiets aan komt rijden.

Dynamische show in een waar winterlandschap
Met een projectteam van vijf mensen, onder leiding van Ederik van Tiessen, is ATP vanaf de zomer bezig geweest om een dynamische show neer te zetten. “Omdat je bij een teamoverdracht aan een aantal vaste elementen zit, moet de rest van de show spetterend zijn. Als thema hebben we gekozen voor kleur, mede doordat NOC*NSF de slogan heeft: Sport kleurt je leven”, vertelt Jeroen. In de Athenezaal van Hotel Papendal is voor de show een waar winterlandschap gecreëerd met witte doeken, witte stoelen en grote projectieschermen. “De schermen zijn van ‘gaas’ waardoor we van twee kanten kunnen projecteren en een bijzonder element daarbij is dat we gebruik hebben gemaakt van een spidersysteem. Dit houdt in dat we op de projectieschermen 8 lagen over elkaar heen kunnen projecteren met spectaculaire en scherpe beelden als resultaat.

Olympische en Paralympische sporters uitzwaaien
In de show werd met licht een transformatie gemaakt van een winterlandschap, naar een kleurenlandschap om tot slot uit te komen op een oranjelandschap op het moment van de officiële teamoverdracht. Een afwisselend programma waarin presentator Humberto Tan met leuke interviews met sporters en begeleiders de ruim 800 aanwezigen inzicht gaf over de voorbereiding, materiaal en motivatie van de sporters. Daarnaast kwam in een mix van zang, dans en muziek de merkbelevenis van NOC*NSF volledig tot z’n recht. Na een inspirerende speech van Chef de Mission Maurits Hendriks was daar het moment van de officiële overdracht. Zowel het Olympische als Paralympische team werden samen met een grote Nederlandse vlag uitgezwaaid door het publiek. Met nog een maand voor de start van de Spelen in Sochi kan het aftellen nu echt beginnen!

Fotocredits: Foto & Filmproducties Wil van der Koelen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!