Back Back Nieuws

Art dinner van Van der Linde Catering in de ambiance van de Gouden Eeuw

01 april 2013

Reeds in 1962 bedacht Van der Linde een cateringconcept en startte daarmee Van der Linde Catering + Evenementen. Ruim een halve eeuw later is het bedrijf nog altijd in handen van de familie en behoort het nog steeds tot de top van de Nederlandse partycateraars. In de top komen kan een missie zijn, maar in de top blijven is een nog veel grotere uitdaging. Van der Linde Catering + Evenementen gaat die uitdaging graag aan en stoort zich hierin niet aan de (te) veelgenoemde crisis. Sterker nog, vanuit de gedachte dat cocreaties concepten kunnen laten groeien hebben Van der Linde Catering + Evenementen en Klooster | podium, kunst & interieur de expertises gebundeld. Met als resultaat: ‘inspiratiediners’ voor de zakelijke markt.

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Fotografie: Studio Rogier Bos / www.rogierbos.nl

Een boodschap aan tafel

In oktober hebben de twee bedrijven drie inspiratiediners voor corporate Nederland georganiseerd; twee keer een nature dinner en eenmaal een flower dinner. Altijd in exlusieve en intieme evenementenlocaties. Miran van ’t Klooster, eigenaresse van Klooster | podium, kunst & interieur: “Ik wilde dat ook aan de dinertafel een boodschap werd doorgegeven en dat bleek te werken! Het was een succes en daarom hebben we het in maart nog eens dunnetjes over gedaan; op 18 maart met een nature dinner in Klooster in Noordwijk en afgelopen maandag met een art dinner in Rijksmuseum Prinsenhof in Delft.”

[afbeelding niet meer beschikbaar]

De Zeventiende Eeuw prikkelt
En bij dit laatste diner meldde ik mij. Van tevoren bedacht ik mij hoe zo’n art dinner er uit zou zien, zou smaken, welke entourage bedacht zou zijn en vooral ook hoe de Gouden Eeuw – aangezien het in Prinsenhof plaats zou vinden – tot zijn recht zou komen. Miran: “De zeventiende eeuw prikkelt niet alleen kunstenaars en fotografen maar ook bedrijven en reclamebureaus. Stilleven is een belangrijk thema, kijk maar naar de werken van Rembrandt en Vermeer en nu ook naar reclames van bijvoorbeeld McDonalds! Ook vergankelijkheid, puurheid en eenvoud zijn elementen van toen die we hebben doorgevoerd in  het concept van dit art dinner.”

Stillevens, ook op tafel
En dat blijkt: de lange tafel in de voormalige kruidentuin van onze Willem van Oranje is schitterend gedekt, zonder te veel poeha. Het is als het ware een compositie van een stilleven, een setting met een moderne twist. Ook op de tafel roepen stillevens de aandacht van de 50 genodigden uit het bedrijfsleven: de noten, het brood, de asperges, de kommetjes met olie en zeezout. Het is een schitterend plaatje en de omgeving, doorleefd met geschiedenis, daar waar de kiem van onze monarchie is gelegd, maakt het compleet. 

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Art dinner
Van der Linde Catering + Evenementen en Klooster | podium, kunst & interieur bewijzen met dit innovatieve dinerconcept dat met eenvoud en het pure en verantwoorde eten een bijzondere setting gecreëerd kan worden waarin kunst en culinair op een enerzijds vanzelfsprekende maar toch verrassende manier kunnen samenkomen. Tijdens het diner duidt de gastheer de filosofie achter het gepresenteerde en als extra inspiratiegangen spreken een kunstenaar (Peter van den Borne) en kunsthistorica (Renée Korbee) over natuur, kunst, de Dutch Masters, en design op deze historische grond.  

De kracht van Nederland
Robin van der Schuyt, directeur Van der Linde Catering + Evenementen: “We brengen de kracht van Nederland met deze inspiratiediners naar de dinertafel. Tijdens het vijftigjarig jubileum bedachten wij wat we de komende vijftig jaar gaan toevoegen aan de markt en hoe wij inspiratie kunnen overbrengen. We kwamen tot de conclusie dat er behoefte is aan verdieping: in duurzaamheid, ontwikkeling en innovatie. Daar spelen wij met deze diners op in, we brengen beleving en verdieping.”

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Kers op de taart
Een belangrijk element hierin is natuurlijk het gepresenteerde, het menu. Daarom de vraag aan chef-kok Frank de Heer: “Hoe groot is de uitdaging om voor deze kritische gasten een inspiratiediner te presenteren?” Zijn antwoord is kort en krachtig: “Het is niet lastiger om voor kritische mensen te koken. Het concept is wel ingewikkeld: het moet meer dan 100% zijn, ik ga een stapje verder, samen met mijn brigade. Maar dit zijn wel de kersen op de taart in ons vak.”

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Chef-kok Frank de Heer: "Het moet meer dan 100% zijn"

Paleis het Loo en Schiecentrale
Ook voor Robin is dit de kers op de taart: “Er is zelfs een wachtlijst voor deze inspiratiediners. De volgende zullen hoogstwaarschijnlijk in Paleis het Loo in Apeldoorn en de Schiecentrale in Rotterdam gepresenteerd worden. Het succes zit ‘m in het bij elkaar brengen van mensen en ideeën in een mooie ambiance en met uistekende catering. Onze gasten worden aan het denken gezet in een prachtige omgeving.”

Prospects
Van der Linde Catering + Evenementen en Klooster | podium, kunst & interieur nodigen bij elk diner 50% prospects uit. “Dat zijn de partijen waarmee wij graag kennis willen maken – denk aan MKB+, organisatiebureaus, event managers van multinationals en relaties van de locaties – maar dat geldt ook andersom. Daar is dit evenement een uitgelezen moment voor.”

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Het gaat goed…
Robin laat weten dat het goed gaat bij Van der Linde Catering + Evenementen. Afgelopen jaar heeft het bedrijf een aantal mooie lange termijn samenwerkingscontracten mogen ondertekenen met locaties, allemaal op hoogwaardige catering. “Daar verbinden we onze naam steeds meer aan.” En na deze tasting kan ik het hoogwaardige alleen maar beamen – de Gouden Eeuw lijkt te herleven aan tafel van Van der Linde!

Fotografie: Studio Rogier Bos / www.rogierbos.com 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!