Back Back Achter de schermen

Arjen en Joris op reis naar Haarlemmermeer

02 september 2015

Dynamiek, innovatie, durf, termen die het gebied goed omschrijven

Na Maastricht, Zwolle en Leiden gingen Arjen en Joris afgelopen week op reis naar Haarlemmermeer en Mysteryland. Events.nl was wederom van de partij! Arjen Lemstra neemt ons mee – terug in de tijd – naar dit gebied dat ontzettend veel te bieden heeft voor de zakelijke evenementenmarkt.

Met 18 event managers on tour!
‘Met een gemêleerde club van 18 event managers hebben we twee dagen lang de gevarieerde regio binnen de 60 kilometer lange Ringvaart verkend,’ vertelt Arjen trots. De groep werd deze dagen vervoerd met een oude VIP-bus uit 1963, ook wel de Jules Verne genoemd. Saillant detail: de bolide wordt met liefde onderhouden en gereden door vrijwilligers van Stichting Veteraan Autobussen.

Arjen: ‘Na heerlijk gebak en koffie in het Steigenberger Airport Hotel stond het eerste onderdeel van de tour op het programma, we begonnen direct maar heftig: backstage Mysteryland. In 2003 streek dit langstlopende dance festival neer op het oude Floriade-terrein. De gemeente heeft ervoor gezorgd met allerlei aanpassingen aan het terrein dat ID&T hier niet meer weg is gegaan. Afgelopen weekend vond voor het eerst een tweedaagse editie plaats, met zowel op zaterdag als op zondag 60.000 bezoekers en een camping voor 5.000 dance-liefhebbers.’

Papa’s Beach House en Claus
‘Vervolgens door naar Papa’s Beach House, om daar verwend te worden met een heerlijke lunch én uitzicht op de hectiek van de voorbereidingen op het Mysteryland-terrein. De groep nam een kijkje in de nieuwe zalen van het Claus Eventcenter, want ja, onder leiding van de jongere generatie Claus wordt er flink doorgebouwd aan dit mooie bedrijf. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het overweldigende casino, waar je je écht in de entertainment city Las Vegas waant!’

Park 20/20
Niet ver bij Papa’s Beach House vandaan ligt het gloednieuwe Park 20/20. Het eerste grootschalige en duurzame bedrijvenpark van Nederland, gevestigd aan de rand van Hoofddorp. Alle gebouwen zijn cradle-to-cradle; ofwel, alle materialen kunnen hergebruikt worden.

ParkCafé Groen
Midden op dit terrein ligt Parkcafé Groen. ‘De eigenaar vertelde ons enthousiast over zijn gebruik van biologische ingrediënten, de kracht van groente en over de moestuinen die midden tussen de verschillende bedrijven liggen. Veel medewerkers van de aanwezige bedrijven werken als vrijwilliger mee in deze tuinen.’ Een bijzonder initiatief dat ook door iedereen gedragen wordt. Even verderop krijgen we het FOX Theater te zien. FOX Travel, een online reisorganisatie, wilde graag klantcontacten onderhouden en zo bedacht het bedrijf, gevestigd in een opvallend gebouw, dat een theater uitkomst kon bieden. Zo konden zij hun klanten en geïnteresseerden in de weekenden ontvangen en hen inspireren met mooie presentaties over de de verschillende reisbestemmingen. Doordeweeks is het theater – met een ultragroot scherm (maar liefst 5 beamers) en met de mogelijkheid om flexibele opstellingen te doen – beschikbaar voor de zakelijke markt. Een unieke plek, zeer gunstig gelegen op slechts 10 minuten afstand van Schiphol.

Restaurant Den Burgh
Op een steenworpafstand ligt het authentieke restaurant Den Burgh. De retrobus reed de groep naar de monumentale boerderij uit 1859 die in 2013 heropend werd na een zeer intensieve renovatie en nu door het leven gaat als restaurant en zeer inspirerende meetinglocatie. Eigenaren Jurriaan en Roos Temme hadden en droom en verwezenlijkten die, samen met Stadsherstel Amsterdam. Jurriaan vertelt vol passie en trots over het project en over hun onderneming. Hij laat de verschillende zakelijke mogelijkheden zien, terwijl de deelnemers aan ‘de reis’ genieten va heerlijke hapjes en drankjes. Het bijzondere aan deze locatiei s niet alleen de ligging en zijn ook niet perse alle mogelijkheden (vergaderen, dineren, presentaties, buitenevents, 100 stoelen buiten, 100 couverts binnen, de bar heeft een capaciteit van 40 personen, etc.), maar het zit ‘m vooral in de storytelling van de twee gepassioneerde ondernemers.

Cinemeerse, meer dan een bioscoop
Van authentiek gaan we naar gloednieuw, en wel naar Cinemeerse, de populaire bioscoop in het hart van Hoofddorp. Er zijn acht zalen in dit pand dat sinds 2012 duizenden bezoekers aantrekt: 450.000 op jaarbasis. We leren dat de bioscoop, de zalen en de foyers ook zeer goed inzetbaar zijn voor de zakelijke markt. En het naastgelegen Plein14, een gezellig (wijn)café met buitenterras kan goed gecombineerd worden (met een tussendeur bereikbaar).

Het Cultuurgebouw – ‘Pandora’s Box’
Dan de oversteek over het plein naar het Cultuurgebouw van Hoofddorp. Als je het over ‘Pandora’s box’ hebt, dan is dit wel een goede metafoor. Achter de façade van het pand gaan zoveel zalen en mogelijkheden schuil. Theaterzalen in alle vormen en maten, maar evengoed knusse kleinere ruimtes, vergaderzalen en een uitmuntend restaurant. Hier spelen internationale top acts, maar ook kleinere kunstenaars krijgen een podium. Het is absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen en de zakelijke opties eens te bespreken. Want naast de binnenfaciliteiten heeft de locatie een goede ligging, veel parkeergelegenheid en genoeg expeditie mogelijkheden voor de aanvoer van materialen. Wij worden getrakteerd op een zeer goed diner door manager Horeca & Verhuur, Jurjen van de Beek, terwijl de huispianist van Het Cultuurgebouw voor passend achtergrondmuziek zorgt.

Jopenkerk
De avond was nog jong, ‘and so are we’, dus na het diner werd de tour vervolgd naar de Jopenkerk, dat sinds kort gevestigd is in de oude Hoofdvaartkerk. Het merk Jopenbier is met een opmars bezig en daar passen eigen locaties bij. Naast de speciaalbieren kan de gast ook genieten van eigen gestookte likeuren. Een enthousiaste medewerker vertelde ons dat een distillaat van 90% niet zo moeilijk te maken is. ‘Wij dronken deze avond een cacao-pistache likeur. En, natuurlijk was één van de deelnemers nieuwsgierig naar de term Jopen. Dit blijkt de oude benaming te zijn voor een 112 liter vaatje,’ vertelt Arjen.

Park 21
‘Na een goede nachtrust in het Steigenberger Airport Hotel, stond onze antieke bus alweer klaar om ons naar het gloednieuwe Honkbalstadion van Hoofddorp te rijden.’ Een prachtig stadion waar het Nederlandse team, wat op miraculeuze wijze in 2011 wereldkampioen werd onder leiding van Brian Farley, dagelijks traint. Dit complex is onderdeel van Park 21, een zeer ambitieus plan op maar liefst 1000 hectare grond met ruimte voor recreatie, attracties, een strand en moderne architectuur. Ook met zorg gebouwd is het naastgelegen Sportcomplex Koning Willem Alexander (SKWA). Bijna alle sporten zijn hier mogelijk en diverse nationale teams hebben hier hun thuisbasis.

Gemaal Cruquius
Naast de meest moderne gebouwen is er natuurlijk ook historie. Gemaal Cruquius is één van die pareltjes. Een nog werkend gemaal, waarmee de Haarlemmermeer in 1853 is drooggemalen. Een prachtige locatie voor bijeenkomsten met een boodschap.

Fort Vijfhuizen – Is het kunst of kan het weg?
Ook een pareltje binnen de Ringvaart is Fort Vijfhuizen. Een meer dan 100 jaar oud fort, wat prachtig in tact is gebleven. We werden rondgeleid door Marian Boellaard, die ons de commerciële ruimtes van het fort liet zien, maar ook het Kunstfort. Hier zijn het gehele jaar door verschillende exposities te bezoeken. Bij een groot (aangeschoten) opblaaskonijn zette iedereen een vraagteken. Marian merkte op dat ze deze vraag voor zichzelf vaak stelde: ‘Is het kunst of kan het weg?’

Samengevat
Haarlemmermeer is een uitgebreid gebied met talloze mogelijkheden voor elk evenement. De regio straalt dynamiek, lef en vooruitgang uit. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat er in 1853 een gigantisch drooggemalen gebied lag, waar alles, maar dan ook alles moest worden opgebouwd. De eerste bewoners waren echte pioniers en deze pioniersgeest waart nog steeds rond in de 26 kernen van de Haarlemmermeer, een van de grootste gemeentes van Nederland.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!