Back Back Nieuws

AantrekkingsKRACHT: Pascale en Bart

10 januari 2013

AantrekkingsKRACHT is een briefwisseling tussen mannen en vrouwen uit de live communicatie branche. Hoe anders voelen, zien, beleven en doen vrouwen en mannen in een zelfde branche? Elke keer een ander duo dat elkaar de verschillen uitlegt.

Deze keer: Pascale de Wijs (Likewise) en Bart Smulders (MOVE People & Experience Marketing)

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Beste Bart,

Als man in de voorhoede van MOVE moet jou deze situatie ook bekend voorkomen; ga ik een hand geven of ga ik kussen? Als vrouw (en mijn constante radar die de gehele situatie en ruimte in een fractie van een seconde scant) vind ik ‘m soms lastig in te schatten.

In het verleden heb ik de nodige uren op de Duitse markt doorgebracht en daar was het duidelijk…een hand! Of je nu een afspraak had met Herr doctor Sauerbrug of met Frau Müller (net 23 jaar oud) …een hand! Of je hen nu heel goed kende of net voor het eerst zag…een hand!

Op Nederlandse terreinen ligt dat wat ingewikkelder, een zakelijke relatie groeit naar een plezierige, gelijkwaardige en vertrouwde zakelijke relatie en wat geef je elkaar dan? Of je kent iemand heel goed en kussen is het meest logisch maar er zijn vreemde collega’s bij, herken je die?

Als vrouw ben ik me zeer bewust van al mijn handelingen, ik wil niemand voor het hoofd stoten maar ik wil zeker ook niet te vrijpostig over komen. Wil niet te zakelijk overkomen maar ook niet te populair. Dilemma’s (daar houden wij vrouwen van).

Dus Bart, ik vraag me oprecht af, zie ik dit nu te moeilijk of herken jij die situaties ook? Denk jij huppakee, kussen wat er te kussen valt of houd je liever wat meer afstand? Hoe gaat het mannelijke geslacht hiermee om Bart? Ik ben benieuwd. Enne op de volgende branche bijeenkomst gewoon kussen ok, het kan maar even duidelijk afgesproken zijn.

X  Pascale

Beste Pascale,

Wat weet je toch haarfijn een ingewikkeld onderwerp uit te lichten. Althans, het is volgens mij maar hoe ingewikkeld je het wilt maken. Ja we kussen wat af tegenwoordig, het gaat allemaal zo makkelijk, lijkt. Lijkt, want jazeker, ik twijfel ook weleens.

Vroeger, in de tijd van mijn ouders was het allemaal veel makkelijker. Je begroette elkaar op de eenvoudigste manier door je hoed een stukje op te tillen, bij een zakelijke ontmoeting gaf je een hand en als je elkaar beter kende, bijvoorbeeld bij een verjaardag, dan werd er gekust. Als je nu om je heen kijkt lijkt het wel of het kussen het oude hoed-groeten is geworden. Toch is dat niet meegegroeid bij het begroeten van een zakelijke contact.

Wij mannen hebben het daarbij dacht ik wel iets makkelijker. Wij zijn per slot van rekening van huis uit jager en dan kan het spontaan kussen wat sneller door de beugel. Daarnaast hebben wij het denk ik ook wat eenvoudiger, want wij hoeven (in tegenstelling tot vele andere culturen) onze eigen sexe niet te kussen.

Wij mannen kunnen ons met name richten tot deze problematiek met het vrouwelijk geslacht. Wat mij daarbij opvalt is het verschil bij een bepaalde leeftijd. Zowel bij een (groot) leeftijdsverschil als ook bij kusopties van boven de 40. Dan wordt er meer getwijfeld. Is het raar om een oudere man als ik te zoenen als jonge bloem of wil de wat doorgebloeide bloem niet te makkelijk overkomen (mijn jeugdtrauma lijkt zich te herhalen).

Pascale, is het dat laatste wat misschien ook bij jou speelt? De stretch tussen vroeger en nu, ben ik te makkelijk of te preuts (lees zakelijk). Volgens mij moeten we er niet te bewust mee bezig zijn en het laten gebeuren in de flow. Dat betekent wel voor iedereen iets anders, je reactie hoort per slot van rekening ook bij je persoonlijkheid.

Wellicht is het een idee om bij de start van een ontmoeting waarbij je nog niet zeker bent van de reactie alleen een hand te geven en als er aan het eind wordt gezoend door bijvoorbeeld je collega’s, doe dan gezellig mee.

Wat betreft de brancheborrel afspraak daar ben ik het helemaal mee eens, wat mij betreft slaan we de handen gewoon over!

Bart

==

Deze briefwisseling is een rubriek van KRACHTcentrale: Het zichtbare platform van vrouwen in de live communicatie. Voor meer verhelderende briefwisselingen en informatie ga naar de Facebookpagina http://www.facebook.com/Krachtcentrale of kijk op www.krachtcentrale.org

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!