Back Back Achter de schermen

26e editie AEB: Volop inspiratie, innovaties en positieve verwachtingen

13 januari 2014

Zingende koks, een hilarische ‘meneer wijdbeens’- look a like, charmante liefdesdames en verrassende living statues. Van kinderanimatie tot spectaculaire mobiele skibaan, van het kleinste miniatuurpaardje van Europa tot de nieuwste innovaties op gebied van (foto)marketingtools en het nieuwste van het nieuwste in evenementenmeubilair. De 26e editie van de Artiesten en Evenementen Beurs (AEB) is zondag van start gegaan in het vertrouwde Beursgebouw in Eindhoven. Dit jaar verdeeld over twee dagen, in plaats van drie, waar onder andere particuliere en zakelijke evenementenorganisatoren, winkeliersverenigingen, freelance eventprofessionals en collega artiesten – al dan niet vergezeld met hun enthousiaste kinderen – massaal naartoe komen om vooral veel inspiratie op te doen en te netwerken met de aanwezige exposanten en bezoekers.

Enthousiast, veelzijdig publiek 
Een wijntje drinken in de ‘Evenetent’, om je vervolgens te laten informeren over de suikerspinmogelijkheden van ‘De Suikertante' bij haar opvallende roze en in stijl ingerichte caravan. Een kaasproeverij bij Oud Hollands Entertainment en daarna genieten van een optreden – met handtekeningsessie – van één van de Sterren on Tour. Entertainment voor jong én oud, dat is waar AEB voor staat: een veelzijdig aanbod laten zien van de markt voor een minstens net zo veelzijdig publiek. “Van tevoren heb ik bij de organisatie goed geïnformeerd naar het publiek dat ik kan verwachten”, aldus Jurgen Jansen van Woodiez, die dit jaar debuteerde als exposant op de AEB. “Van organisatoren van kinderfeestjes tot grote business to business events, het publiek is ontzettend veelzijdig.” Binnen de korte tijd dat de beurs open was, had Jurgen al een goede lead gesproken, waardoor de beurs voor hem al als geslaagd beschouwd wordt. Ook Lucas Clarijs van LevendTheater.com was enthousiast over de bezoekers tot nu toe. “Na een jaar van afwezigheid wilden we het dit jaar weer proberen. Het is nu al een stuk drukker dan voorgaande jaren.” Een interactieve en voor kinderen toch wel spannende Mr. Robot, een mini-Volkswagen (héél leuk als origineel vervoer!), wandelende rotsblokken en een geketende menselijke pauw verrasten de goed gestemde bezoekers in de gangpaden en bezorgden menigeen een enorme lach op het gezicht.

Is de wereld van entertainment inmiddels niet verzadigd? 
De AEB bewijst wederom dat er steeds vernieuwende acts en activiteiten ontwikkeld worden. Eén van de nieuwste attracties, die dit jaar hoge ogen trok op de beurs, is de Skibaan on Tour: een mobiele skibaan die met name veel wordt ingezet door winkeliersverenigingen of tijdens festivals. Niet alleen om winterse evenementen van een bijzondere activiteit te voorzien, maar ook tijdens de zomerse Bouwvak is de baan dag in dag uit geboekt op een locatie in binnen- of buitenland. Minder actief, maar des te meer vertederend is het kleinste miniatuurpaardje van Europa, ‘Fantasy’, onderdeel van de nieuwe attractie ‘Mini Horse World’. Ook nieuwe artiesten en aankomend talent, waaronder circusartiesten in opleiding bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, pakken bij het AEB het podium om hun kunsten te tonen.

Hoge verwachtingen voor 2014
De AEB is, als eerste beurs van het jaar in de branche, ook een uitstekende gelegenheid om de verwachtingen voor 2014 te peilen. Uit de positieve geluiden blijkt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. “We merken dat de economie weer aantrekt”, aldus Mark Broeks, commercieel directeur bij Euro Events, die dit jaar op de beurs staat met onder andere hun nieuwste innovatie in muntenautomaten, “we merken dat er weer meer durf is. 2013 is al een beter jaar geweest met betere bezoekersaantallen, waardoor men 2014 met vertrouwen tegemoet ziet. “Met name voor festivals ligt de grote uitdaging in de nieuwe wetgeving op het gebied van alcoholverkoop onder de achttien, de leeftijdscontrole, bijvoorbeeld door middel van het verstrekken (en de controle) van bandjes, wordt één van de belangrijkste aandachtspunten het komende jaar.” 

Ook Jurgen van Woodies is positief: “2013 was een goed jaar voor ons. Je merkt wel dat opdrachtgevers op zoek zijn naar unieke producten, als alternatief voor de afgerokte statafels bijvoorbeeld.”

'De markt is een beetje ingekakt'
Bij de kleinere bureaus en individuele artiesten zijn de verwachtingen wat behoudender. “Het wordt spannend wat 2014 gaat brengen”, aldus Angela Dirven van Oddlings Theatrale Acrobatiek. “Er is nu nog weinig over te zeggen, festivals boeken steeds later hun artiesten en door de verminderende subsidies hebben ze ook minder te besteden.” Aerial Arts beaamt dit: “De markt is een beetje ‘ingekakt’, ik hoop dat 2014 beter wordt en dat deze gezellige en goed georganiseerde beurs, met enthousiaste bezoekers, ons meer werk gaat opleveren.”

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!