Stadsschouwburg Haarlem voegt grandeur toe aan elk eventStadsschouwburg Haarlem voegt grandeur toe aan elk event
Back Back Locaties

Stadsschouwburg Haarlem voegt grandeur toe aan elk event

15 maart 2024

Congresseren in een roodpluchen theaterzaal onder een imposante kroonluchter. Dineren op het podium, waar al meer dan een eeuw de groten van toneel en theater hun successen vieren. Of een intieme businessmeeting met borrel in het Spiegelcafé. Wie de Stadsschouwburg Haarlem voor een zakelijke evenement al eens heeft beleefd, zal de herinnering koesteren. Want warm, uniek en stijlvol. En bovenal indrukwekkende grandeur. Voor alle andere organisaties en bedrijven schuilt alleen hierin al de uitnodiging het goede voorbeeld te volgen. ‘We zijn een rijksmonument, een van de vijf oudste schouwburgen in ons land, met een karakteristieke hoefijzervormige theaterzaal en twee etages balkons met daaromheen verschillende foyers’, aldus salesmanager Meggy Willemse. ‘Het spreekt voor zich dat we graag ons prachtige cultuurhistorisch erfgoed met bedrijven en organisaties voor hun zakelijke bijeenkomsten delen.’

Gered van de slopershamer

Van buiten karakteristiek, van binnen eigentijds zonder concessies te doen aan de historie. De bouwstijl van de Stadsschouwburg is die van de neorenaissance, maar dan in een Hollandse variant. Kenmerken ervan zijn trapgevels, speklagen, horizontale lijnen, blokken en kruiskozijnen, elementen die ook zijn terug te vinden in de architectuur van andere oude stadsschouwburgen, zoals die in Groningen, Amsterdam, Leiden en Den Haag. Dat het gebouw in de Spaarnestad behouden is gebleven, was rond het millennium nog helemaal niet zo zeker. Er was onzekerheid over de bestemming en financiering. Maar Haarlem wist haar schouwburg te redden. Na een ingrijpende verbouwing verrichtte toenmalig Prinses Máxima in 2008 de heropening.

Op alle vragen een passend antwoord

Anno 2024 is de Stadsschouwburg Haarlem een geliefd theater voor jaarlijks honderden publiekevenementen, maar ook voor een groeiend aantal zakelijke bijeenkomsten. ‘We hebben een rijke programmering, die echter nog voldoende mogelijkheden over laat voor gebruik door bedrijven en organisaties’, vertelt Willemse. ‘Door de variëteit aan ruimten hebben we op veel vragen wel een passend antwoord. Daarbij weten we dat, hoewel de grote zaal een capaciteit heeft van ruim 650 stoelen, bezoekersaantallen tussen 150 en 400 het meest ideaal zijn. Maar maatwerk is voor ons vanzelfsprekend.’ En dat blijkt ook wel uit de dagelijkse praktijk. Zo is de Stadsschouwburg Haarlem net zo makkelijk gastheer voor gasten van het Openbaar Ministerie die worden getrakteerd op een educatieve theatervoorstelling, als voor Alpha Security, dat onlangs haar jubileum vierde met een cabaretshow, waarvoor de schouwburg was uitgekocht. Aansluitend barstte in de foyers een borrelfeest.

Dineren tussen de coulissen

Volgens Willemse is het immense theaterpodium trouwens een event attractie op zich: ‘Stel je voor, tussen de coulissen aanzitten aan lange chique gedekte tafels voor een groots diner. En je dan realiseren, dat daar grootheden als Ko van Dijk en Boudewijn de Groot zich aan hun publiek hebben gepresenteerd.’ Leuk weetje trouwens nog in dit verband: diezelfde Boudewijn de Groot schonk een aanzienlijk bedrag voor de aanschaf van de enorme kroonluchter, die aan het origineel Jugendstil plafonddoek hangt. Eigen technici staan borg voor alle moderne theatertechnische installaties en alle denkbare audiovisuele apparatuur. De Stadsschouwburg heeft een vast team van eigen horecamedewerkers en werkt daarnaast al jaren samen met Vineyard Premium Catering en de lokale cateraar Truffels Entertainment.

Uitnodigend ruim en licht

Minstens zo belangrijk natuurlijk tegenwoordig: duurzaamheid. ‘Dat is een doorlopend proces, we zijn er continu mee bezig’, zegt Willemse. ‘Bijzonder is bijvoorbeeld het monumentale glas in het Spiegelcafé, dat we dubbel hebben kunnen uitvoeren. Uiteraard hebben we zonnepanelen op het dak en is er overal LED toegepast. En daar zal het niet bij blijven.’ Voor zover dat niet al uit haar enthousiaste verhaal volgt, stelt Willemse tenslotte: ‘Om echt een indruk te krijgen van wat bij ons kan, hoe de ambiance en de sfeer is en hoe je het pand beleeft, moet je eigenlijk zelf gewoon langskomen. Want eenmaal binnen proef je aan alles waar Stadsschouwburg Haarlem voor staat: uitnodigend ruim en licht, stijlvol en warm ingericht. Kortom: de beleving die je elke zakelijke gast gunt.’

Tekst: Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!