Schaatsen op synthetisch ijs: hét duurzame alternatief Schaatsen op synthetisch ijs: hét duurzame alternatief
Back Back Interview

Schaatsen op synthetisch ijs: hét duurzame alternatief

31 mei 2023

In Nederland wordt schaatsen op synthetisch ijs steeds populairder. Niet gek als je bedenkt dat het een duurzaam alternatief is voor schaatsen op een reguliere schaatsbaan. Elektriciteit en water behoort tot het verleden om een prachtige schaatsbaan in je dorp, stad, winkelcentrum of vakantiepark te realiseren.  Misschien heb jij in de winter al weleens geschaatst op het ‘ijs’ van Glice. Maar niet alleen in de winter is dat mogelijk, het hele jaar door kun je erop schaatsen. Dieter Sergeant, directeur van Glice Benelux vertelt. ‘Natuurlijk merken we dat de vraag in de winter groter is. Schaatsen past echt bij dat seizoen. Traditiegetrouw vind je dan in veel steden en dorpen een schaatsbaan op een plein in het centrum waar je echt die winterse sfeer kunt proeven. Onze duurzame banen vormen steeds vaker een alternatief. Zonder water en elektriciteit voorzie je een stad of dorp van een prachtige baan.

Schaatsbeleving op synthetisch ijs

Het dorpje Nuenen in Noord-Brabant is ook wel bekend vanwege Vincent van Gogh, die er twee jaar woonde en werkte. Hier werd afgelopen winter de eerste editie van Dwèrs op het ijs georganiseerd. Na drie jaar voorbereidingen was het tijd voor drie weken lang schaatsplezier in het Park van Nuenen. De organisatie koos voor een duurzame, synthetische schaatsbaan van Glice. Naast dat jong en oud het ‘ijs’ van Glice mochten ervaren, werden er allerlei activiteiten georganiseerd, van schoolschaatsen, silent disco tot fluitketel curling. Voor de après-schaatsbeleving was er een wintercafé naast de baan.

Duurzaam en milieubewust

De energiecrisis dwong de organisatie tot nadenken. Brigit Span, voorzitter van stichting Dwèrs op het ijs vertelt: ‘We vonden het niet verantwoord om een gekoelde ijsbaan te realiseren, waar enorm veel energie in schiet. Daarom zijn we gaan kijken naar goede, duurzame alternatieven.’ Die vond de stichting in synthetisch ijs. Na diverse banen getest te hebben waren ze overtuigd van de goede ijsbeleving. Dit leverde een geslaagd en duurzaam evenement op.

Huren of kopen

De synthetische ijsbanen worden niet alleen op allerlei pleinen in dorpen of steden gelegd. In Nederland liggen de banen van Glice met name in de wintermaanden ook op allerlei venues, van vakantieparken, strandbars, stadskernen tot op het dak van de Bijenkorf in Rotterdam. Maar niet alleen in het winterseizoen is het leuk om te schaatsen. Dieter: ‘Gemeenten die een baan bij ons kopen bieden het ook op andere momenten in het jaar aan. Denk aan sporters die zo het hele jaar kunnen trainen. Aangezien onze schaatsbanen een levensduur van zo’n 20 jaar hebben, kan het voor veel gemeenten een interessante overweging zijn om een baan te kopen in plaats van ieder jaar opnieuw te huren. Zo houden we de schaatssport in ere en komt het rijden van een jaarlijkse Elfstedentocht dichterbij.’


Tekst: Lieke Jansen

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!