Back Back Nieuws

Rotterdam wil World Police & Fire Games 2021 organiseren

22 september 2014
Een delegatie van de wereldfederatie van de World Police & Fire Games (WPFG) legt Rotterdam van 22 t/m 25 september onder het vergrootglas. Dit alles ten behoeve van het kandidatuurschap van de stad Rotterdam voor de World Police & Fire Games in 2021. Onderwerp van inspectie zijn hotels, het openbaar vervoer en bovenal de sportfaciliteiten in Rotterdam en diverse andere grote steden in de Randstad. Rotterdam hoopt daarna één van de drie steden te zijn die door mag naar de bid-fase voor dit grootse, internationale sportevenement. Concurrenten zijn Santander en Granada uit Spanje en Seoul uit Zuid-Korea. De wereldfederatie maakt de drie kandidaten later dit jaar bekend.

Wereldwijd sportevenement
De World Police & Fire Games (WPFG) is een tweejaarlijks wereldwijd sportevenement, waaraan medewerkers van de politie, brandweer, douane en het gevangeniswezen uit de hele wereld meedoen. Zo’n 10.000 à 12.000 sporters  nemen het in circa 60 sporten tegen elkaar op. Deze operationele diensten ontmoeten  elkaar normaal gesproken alleen  bij incidenten en onder soms zware omstandigheden. Het doel van het evenement is om elkaar in een andere sfeer beter te leren kennen door middel van  sportieve krachtmetingen en diverse culturele activiteiten. Nederlandse deelnemers doen sinds 1989 georganiseerd mee aan deze wereldspelen. Door de decennia heen is de WPFG uitgegroeid tot een evenement dat zo’n 15.000 tot 20.000 supporters uit de hele wereld trekt.

Rotterdam en de randstad
Rotterdam leent zich als ‘World Port World City’ bij uitstek als kloppend hart van een dergelijk wereldevenement en kan hierbij rekenen op versterking vanuit de randstad met topsportlocaties in Den Haag, Dordrecht, Zoetermeer en zelfs in Tilburg en de Harskamp. De 35 hoogstaande sportlocaties en accommodaties zijn bovendien omgeven door kwalitatief hoogwaardige hotels en openbaar vervoer; dat maakt  Rotterdam en de randstad tot een uitstekende kandidaat. Het is de tweede keer dat Rotterdam zich kandidaat stelt voor de organisatie van de WPFG. Voor de editie van 2019 werd Rotterdam tweede: die eer ging naar Chengdu (China).

Economische spin-off
De ontvangst en huisvesting van zo’n 30.000 sporters, supporters en ondersteunende medewerkers gedurende ruim 10 dagen betekent een aanzienlijke economische spin-off voor Rotterdam en de randstad. Met een dergelijk evenement wordt de  aantrekkingskracht van Rotterdam als evenementen- en sportstad weer eens aangetoond. Daarnaast dient dit evenement als bindmiddel voor de interne motivatie, uitstraling en trots binnen politie, brandweer, douane en gevangeniswezen. De bewakers van de openbare orde die zich 365 dagen per jaar inzetten voor de veiligheid van de burgers, worden in het zonnetje gezet met deze spelen.

Organisatie
De Rotterdamse organisatie bestaat uit een bestuur waarvan Jos van der Vegt voorzitter is. De bestuursleden bestaan uit de chefs van de operationele diensten. Een klein projectbureau onder leiding van Wim de Rooij zorgt voor de uitvoerende taken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!