Back Back Nieuws

Nieuw multifunctioneel parkeergebouw voor Amsterdam RAI

01 oktober 2014
Met een multifunctioneel parkeergebouw voor 900 auto’s, zet Amsterdam RAI een volgende stap in het optimaal gebruik van het RAI-complex aan de Amsterdamse Zuidas. Door de uitbreiding met een zeven etages tellend RAI Parkeergebouw (26 meter hoog), brengt Amsterdam RAI haar parkeercapaciteit terug op het - voor grote internationale, meerdaagse evenementen - gewenste niveau van 4.000 parkeerplaatsen. Bijzonder is de eerste verdieping die door de dubbele hoogte bij grote evenementen ook ingezet kan worden als expositieruimte. Het RAI Parkeergebouw dat naar de huidige duurzame maatstaven wordt gebouwd is naar verwachting in april 2016 klaar.

Noodzakelijk
Voor Amsterdam RAI is deze parkeeruitbreiding vurig gewenst. Door de ontwikkelingen op de Zuidas is de parkeercapaciteit rondom de RAI in het afgelopen decennium meer dan gehalveerd, tot 3.000 plaatsen. Om goed te kunnen functioneren als internationaal convention centre zijn 4.000 parkeerplaatsen noodzakelijk. Het concentreren van parkeerplaatsen op het eigen terrein versterkt de positie van Amsterdam RAI, bevordert een vlotte doorstroming en voorkomt congestie rondom de RAI. Het nieuwe parkeergebouw wordt ingepast tussen de huidige beursgebouwen aan de ringweg A-10.

Parkeren en exposeren
Het nieuwe, duurzame RAI Parkeergebouw is ontworpen door Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten. Het schetsontwerp gaat uit van een strakke, rechthoekige vorm. De stijgpunten (wokkels) aan de buitenkant zijn architectonisch de meest in het oog springende elementen. Bijzonder is de multifunctionele eerste etage die een dubbele hoogte (7,20m) heeft en daardoor ook is in te zetten als bufferruimte voor vrachtverkeer en expositieruimte bij grote evenementen.

Investeren voor internationale, meerdaagse evenementen
Amsterdam RAI heeft in het afgelopen decennium ruim € 185 miljoen geïnvesteerd in hoogwaardige eigentijdse faciliteiten voor internationale, meerdaagse evenementen. Juist deze evenementen hebben een grote economische waarde voor de regio Amsterdam. Het RAI Parkeergebouw is, na het Amtrium, het tweede project dat voortvloeit uit de (Ruimtelijke) Toekomstvisie RAI. Deze visie is gezamenlijk opgesteld door Amsterdam RAI en Gemeente Amsterdam (Dienst Zuidas). Het nieuwe gebouw is naar verwachting in april 2016 klaar voor gebruik.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!