Back Back Nieuws

FIFA think again: WK 2022 moet in een echt voetballand

28 juli 2011
De Nederlandse voetbalfans Sjaak Zonneveld en Mark Schalekamp starten vandaag met de slogan 'FIFA think again' een wereldwijde actie tegen de wereldvoetbalbond. Doel is om miljoenen voetballiefhebbers te mobiliseren om het WK van 2022 niet in Qatar, maar in een 'echt voetballand' te laten organiseren, zo valt te lezen in het AD.

Lachen om de keuze voor Qatar
Het was vooral vlak na de toewijzing in december vorig jaar een dankbaar onderwerp aan borreltafels en in voetbalkantines: lachen om de keuze voor het WK in 2022 in Qatar, een land zonder voetbaltraditie, bevolkt door zo'n 1,5 miljoen mensen die leven op een kwart van de oppervlakte van Nederland. Een emiraat waar de gemiddelde dagtemperatuur in juli 42 graden is, met een luchtvochtigheidsgraad van 90 procent.

Niet goed voor spelers, fans, sport
'Een WK in Qatar is niet goed voor de spelers, niet voor de fans, niet voor de sport, niet voor de lokale bevolking en niet voor de planeet,' aldus het tweetal, waarvan Schalekamp in het dagelijks leven schrijver is en Zonneveld it'er.

Fifathinkagain.com
Het duo wil dat sympathisanten op de website fifathinkagain.com hun naam achterlaten en de FIFA vragen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Hoog Don Quichot-gehalte
De actie van het duo heeft op het eerste gezicht een hoog Don Quichot-gehalte: twee voetbalfans die ten strijde trekken tegen de machtige FIFA. Toch geloven Schalekamp en Zonneveld dat de WK-toewijzing kan worden teruggedraaid. 'Elke voetballiefhebber is het met ons eens', weet Zonneveld inmiddels.

Besluit van 24 oude mannen
'Het is toch ongelooflijk dat 24 oude mannen iets besluiten dat tegen de wens van iedere voetballiefhebber in gaat. Via social media kun je in korte tijd miljoenen steunbetuigingen krijgen. En je hebt met de revoluties in de landen rond de Middellandse Zee gezien hoe hard het kan gaan als 'de massa' iets wil.'
(Bron; AD / Leo van Marrewijk)

 

---


Edwin Evers in gesprek met Sjaak Zonneveld
Ook op Radio 538 maakt dit ondwerp de gelederen los en daarom sprak Edwin Evers in Evers staat op met Sjaak Zonneveld, één van de initiatiefnemers van FIFA think again.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!