Back Back Nieuws

Belastingdienst bericht over BTW tarief inzake Buma

05 augustus 2014
Sinds 2002 vallen alle aan een optreden van een artiest toe te wijzen zaken onder het lage BTW tarief van 6%. Maar in de praktijk blijkt er onduidelijkheid te blijven bestaan over het juiste BTW tarief dat van toepassing is over de Buma rechten; 21% of 6%. Artwin Software constateerde vervolgens een verschillende opvatting bij de verschillende inspecties. Op aangeven van Artwin en diverse leden heeft CLC-VECTA daarom de Belastingdienst gevraagd aan te geven hoe men tegen deze situatie aankijkt.

Na herhaaldelijke verzoeken om een reactie heeft de Belastingdienst ons onlangs bericht het volgende standpunt in te gaan nemen: Bemiddelingsbureaus of agenten wikkelen soms ook de Buma/Stemra afdrachten af die samenhangen met de artiest die wordt ingehuurd. Het bureau draagt dan ook de rechten af aan Buma/Stemra. In sommige gevallen wordt daarbij ten onrechte het standpunt ingenomen dat deze afwikkeling onder het verlaagde btw-tarief van de artiest kan worden gerangschikt. Het betreft hier echter een afzonderlijke prestatie die aan het algemene tarief van 21% is onderworpen. Dit houdt in dat de facturen dienen te worden gesplitst in 2 BTW niveau's. De Belastingdienst heeft aangegeven dit standpunt aan alle kantoren te communiceren.

Indien je vragen hebt over bovenstaande, kun je contact opnemen met het verenigingsbureau via 0346 352 444 of info@clcvecta.nl.

Bron: clcvecta.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!