Back Back Nieuws

André Rieu: de ongekroonde koning van Maastricht

01 juli 2014
Deze week begint André Rieu aan zijn tiende concertreeks op het Vrijthof in Maastricht. Ondanks dat de interesse voor klassieke muziek afneemt, blijven de Vrijthofconcerten van André Rieu ongekend populair.

De thuisbasis
In 2005 leek het André Rieu een leuk idee om een concert te geven in zijn geboortestad waar hij jaren geleden zijn carrière begon, zijn eigen Mestreech. Wat toen begon als een eenmalig concert, is inmiddels uitgegroeid tot een concertreeks verspreid over drie weekenden, met tienduizenden bezoekers uit 76 verschillende landen.

De succesformule
Maar wat maken deze Vrijthofconcerten nou zo populair? Om te beginnen is de locatie een belangrijke succesfactor. Het Vrijthof in Maastricht wordt vaak bestempeld als het meest romantische plein van Nederland. Deze status wordt waargemaakt door de mooie architectuur en de gezellige terrasjes. De beelden van dit romantische plein gaan de hele wereld over; de concerten van Rieu worden namelijk in diverse landen op televisie uitgezonden. Sinds kort worden de concerten ook (live) in de bioscoop vertoond. Veel mensen zijn verkocht bij het horen van de muziek en het zien van de unieke beelden. Hierdoor staat een bezoek aan het Vrijthofconcert hoog op het verlanglijstje van veel mensen. Een andere succesfactor is de herkenbaarheid van de muziek: de meezingers, de lach en de traan zitten er op prachtige wijze in verwerkt.

De ongekroonde koning
André Rieu is de trots van menig Maastrichtenaar. De meeste inwoners van Maastricht vinden het maar al te leuk om hun stadsheld te zien optreden. Zelfs het gemeentebestuur is op de hand van de violist, tot ergernis van sommige inwoners. Het centrum van Maastricht wordt namelijk drie weekenden lang lam gelegd, zodat de concerten van Rieu kunnen plaatsvinden. Voor geen enkel ander evenement worden degelijke maatregelen getroffen. Ook de horecaeigenaren van het Vrijthof leggen de rode loper uit voor Rieu. Maanden voordat de concerten plaatsvinden beginnen zij met het promoten van zogenaamde terrasarrangementen. Het lokale VVV bureau en diverse evenementbureaus dragen hun steentje bij aan de promotie van de Vrijthofconcerten. André Rieu profiteert hier enorm van, aangezien een groot deel van de promotie voor hem wordt verzorgd.

Arrangementen
Mocht je zakenrelaties, medewerkers of collega's willen uitnodigen voor het Vrijthofconcert André Rieu, dan zijn er arrangementen beschikbaar voor de tiende concertreeks van de violist. Vooralsnog is het de vraag of André Rieu in 2015 terugkeert naar het Vrijthof.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!